Ontstekingsgids

Aansteken van houtkachel en openhaard

De meeste mensen hebben geprobeerd een vuur aan te steken in een houtkachel. We durven er ook vanuit te gaan dat je hier redelijk wat controle over hebt, ook als je hier verder leest. Er zijn veel manieren om het aan te steken maar er zijn ook enkele basisregels die belangrijk zijn om in gedachten te houden.

Het aansteken van houtkachels is vaak gebaseerd op eigen ervaringen en ervaringen met wat werkt en daar is ook niets mis mee. De afgelopen 30 jaar is er echter veel gebeurd met houtkachels, waar fabrikanten van houtkachels hard hebben gewerkt om de ontsteking te optimaliseren en hun deeltjesemissies te minimaliseren.

Het belangrijkste is om de uitstoot van deeltjes zoveel mogelijk te minimaliseren tijdens de ontstekingsfase van gassen, en hier suggereert een Zwitsers onderzoek dat de uitstoot tot 100 keer hoger kan zijn als de kachel of boiler niet correct wordt gebruikt. Met dat in gedachte valt er wellicht dus heel wat te leren.

Niet alle kachels zijn hetzelfde en moderne kachels zijn zorgvuldig ontworpen om de uitstoot van deeltjes zoveel mogelijk te minimaliseren. Het volgen van de gebruiksaanwijzing en instructies van fabrikanten voor precies jouw kachel is daarom de beste manier om product verspilling te voorkomen en de uitstoot van deeltjes te minimaliseren.

 • Het brandhout moet schoon zijn. Brandhout met lijm, verf, impregneermiddelen of andere zaken behoren niet in de kachel.
 • Het brandhout moet droog zijn. Met ovengedroogd brandhout ben je zeker van een droog product klaar voor gebruik. Over het algemeen wordt brandhout met een maximale vochtigheid van 20% aanbevolen.

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van ovengedroogd brandhout?

Ovengedroogd brandhout heeft een laag watergehalte en dit zorgt ervoor dat je niet onnodig veel van de calorische waarde van het hout of aanmaakhout kwijt bent om de houtkachel aan de gang te krijgen. De temperatuur van de kachel wordt veel beter gehandhaafd, omdat een hoger watergehalte in het brandhout zal resulteren in een slechtere verbranding. Het bemoeilijkt zowel de verbranding als de temperatuur in de kachel.

Een stabiele, hoge temperatuur is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat de energie wordt afgevoerd en niet wordt gebruikt om de gegenereerde gassen te verdampen. Gas en deeltjes zijn ongewenste bijproducten van verbranding en als je jouw uitstoot hiervan wilt minimaliseren, is het beste advies om een ​​stabiele, hoge temperatuur in de kachel of haard te houden.

 

De beste verlichting van een houtkachel: van boven naar beneden

De beste manier om te verlichten is van boven naar beneden. Wanneer je van bovenaf aansteekt, zullen de gassen en deeltjes in veel grotere mate door de vlammen worden verbrand. Wanneer je het van onderen aansteekt, dan stijgt het op en kan de rook sneller ontsnappen en jouw woonkamer ingaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

De beste methode is:
 • Open de luchtkleppen zoveel mogelijk.
 • Leg 2 - 3 stukken brandhout op de bodem: pas op dat je het niet te vol doet.
 • Leg drie lagen aanmaakhout op het brandhout met een goede onderlinge afstand, het liefst dwars over elkaar.
  • Plaats jouw aanmaakmateriaal (wij adviseren biowol van Aduro) verdeeld tussen het brandhout en het aanmaakhout.
  • Laat de ovendeur een klein stukje open staan ​​terwijl het vuur aanwakkert. Je kunt de deur en de kleppen regelmatig sluiten als het vuur vlamvat.
  • Bij het verhitten van het brandhout begint de gasinhoud langzaam door het hout naar buiten te sijpelen. Hoe hoger de temperatuur waaraan het brandhout wordt blootgesteld, hoe meer gas er vrijkomt in de kamer
  • Wanneer de temperatuur in de kachel de ontbrandingstemperatuur van het gas bereikt, ontsteekt het gas en wordt al het brandhout spoedig omringd door vuur. Zo bereik je de optimale gasverbranding in de kachel
  • Wanneer het vuur wordt verminderd, is het gasgehalte van het brandhout bijna opgebruikt. Wanneer de volledige gasinhoud is verbrand, blijft er alleen gloeiende houtskool in de kamer.

Door deze methode te gebruiken kan jij 80% van de deeltjes vermijden die anders zouden worden uitgestoten.