Gids voor het opbergen van brandhout

Opslag van brandhout

Wanneer jij je brandhout bij ons koopt, is het droog en helemaal klaar om te stoken, of het nu brandhout is voor gezelligheid of om warm te blijven. Dit hoeft echter niet per se het geval te zijn, tenzij je oven gedroogd brandhout of biobrandstof levert met de optimale omstandigheden om droog te blijven. Hoe droger het brandhout, hoe beter en milieuvriendelijker de verbranding.

Om je op weg te helpen hebben we wat geschreven over de twee belangrijkste regels voor het buiten opslaan van brandhout, en een kleine checklist gemaakt die je kunt doornemen. Het advies geldt voor alle biobrandstoffen en alle soorten brandhout, of het nu gaat om houtpellets, briketten, brandhout of brandhout voor een houtkachel.

De twee belangrijkste regels

Het optimaal bewaren van brandhout is relatief eenvoudig, maar uiterst belangrijk voor het behoud van de hoge kwaliteit van het hout. Als het geen optie is om het brandhout binnen droog en warm op te slaan, dan zijn er twee basisregels voor het buiten opslaan van brandhout.

Natuurlijk gelden de regels ook voor het opslaan van brandhout binnenshuis, maar natuurlijk zou er niet hetzelfde probleem moeten zijn bij vochtige omgevingen als bij buitenopslag. De twee basisregels zijn:

- Minimaliseer vocht op alle mogelijke manieren

- Maximaliseer de luchtcirculatie en laat het hout ademen

Ten eerste dient men altijd vocht te vermijden.

Hout is een natuurproduct en neemt vocht op uit de omgeving, of het nu vers, aan de lucht gedroogd of in de oven gedroogd hout is. Langdurige blootstelling aan vocht is de grootste vijand van droge gedroogd brandhout en kan op veel plaatsen binnensluipen. Als je brandhout een dag een beetje vocht krijgt, is dat niet het einde van de wereld, maar op de lange termijn is het heel belangrijk om contact met vocht zoveel mogelijk te vermijden.

Het volgende dat je moet doen om de brandkwaliteit te waarborgen, is het optimaliseren van de luchtcirculatie.

Luchtcirculatie en vochtigheid zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede luchtcirculatie voorkomt dat het omgevingsvocht zich in het hout nestelt en een niet te dichte stapeling zorgt hiervoor het beste. Omgekeerd biedt een verspreide stapeling ook een betere kans voor het vocht om zich op een groter oppervlak van het hout te verspreiden, en daarom is het belangrijk om met beide zaken rekening te houden bij het opslaan van brandhout.

Checklist voor het opslaan van brandhout

We hebben een kleine checklist gemaakt die je kunt bekijken wanneer je het brandhout droog wilt houden:

- Bescherm het brandhout tegen neerslag. Het spreekt voor zich. Droog brandhout blijft niet droog als je het voor langere tijd in de regen laat staan.

- Zorg ervoor dat de afscherming de zijkanten van het stapel brandhout niet afdekt en zorg ervoor dat eventuele planten of ander groen het vuur niet raakt. Beiden geven vocht af en verhinderen een optimale luchtcirculatie.

- Zorg ervoor dat je het brandhout van de grond houdt of op een oppervlak wordt geplaatst dat eventueel van onderaf komend vocht absorbeert.

- Zorg voor zoveel mogelijk luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke vocht in de lucht van het oppervlak van het hout kan verdampen.

Het is altijd een goed idee om het brandhout een paar dagen voordat je ermee gaat stoken binnen te halen. Vooral in koude maanden zal het gebrek aan temperaturen ervoor zorgen dat eventueel oppervlaktevocht uit het vuur moeilijker kan verdampen, en het lost natuurlijk op na een paar dagen in een warm huis. In de zomer is het niet hetzelfde probleem omdat eventuele zonnestralen of atmosferische hitte ervoor zorgen dat het oppervlaktevocht verdampt.